Of je kan wonen in Almere?

Ben je student en op zoek naar woonruimte in Almere? 

De woningcorporaties in Almere (Ymere, GoedeStedeDe Alliantie en Kamers.nl) bieden kamers en woningen aan. De meeste woonruimtes liggen in het centrum van Almere, op loopafstand van Windesheim Flevoland en Aeres Hogeschool. Andere belangrijke voorzieningen zoals, winkels, kroegen en het station liggen ook heel dichtbij. Wil je weten hoe het werkt en wanneer je in aanmerking komt? Lees dan verder. 

Een kamer of een woning? 

Als je een kamer (onzelfstandige woonruimte) huurt, deel je met één of twee andere studenten de keuken, toilet en badkamer. Er is vaak een gezamenlijke ruimte/woonkamer. Ook zijn er zelfstandige woningen. Dit zijn normale woningen, maar worden speciaal voor studenten gereserveerd. In de grotere woningen is het ook mogelijk om samen te wonen met je vriend of vriendin. Voorwaarde hierbij is dat jij én je huisgenoot beiden voltijd studeren aan een hbo-opleiding in Almere.

De kamers/woningen variëren in grootte en huurprijs. Naast de huurprijs worden ook servicekosten doorberekend. Servicekosten zijn bijvoorbeeld energiekosten en kosten voor water, schoonmaak, tuinonderhoud en internet. Ben je jonger dan 23 jaar, vraag dan huurtoeslag aan voor je woning als de (reken)huur lager is dan € 424,44, (peildatum 1/1/2019). Houd er rekening mee dat huurtoeslag niet mogelijk is wanneer je een kamer huurt.

ZELFSTANDIGE WONINGEN  

De beschikbare woningen worden wekelijks aangeboden via WoningNet. Om in aanmerking te komen, moet je ingeschreven staan én reageren op de advertenties. Minimale leeftijd om in te schrijven is 18 jaar. Geef bij je inschrijving aan dat je het Digizine wil ontvangen, dan krijg je een mail met woonruimtes die passen bij je inschrijfgegevens en woonwensen.

Studentenwoningen worden met voorrang verhuurd aan studenten die ingeschreven staan bij een hbo-opleiding van een Almeerse onderwijsinstelling. Als er meerdere hbo-kandidaten voor een kamer of woning zijn dan wordt de rangorde bepaald op basis van de inschrijftijd bij Woningnet. Als er hiervoor onvoldoende gegadigden zijn, komen Almeerse studenten van hbo- en wo-instellingen in de studieregio Almere (provincie Flevoland, Stadsregio Amsterdam, Gewest Gooi & Vecht) en studenten aan een Almeerse mbo-instelling in aanmerking.

Voor zelfstandige woningen bestaat tegenwoordig een wachttijd. Kijk op www.woningnet.nl voor de recente inschrijfdata. Je huurt een studentenwoning met een campuscontract. Dat betekent dat je huurcontract in principe een half jaar na het beëindigen van je studie stopt. Net als bij andere woningen van de corporaties vervalt je inschrijftijd na het accepteren van een studentenwoning. Als je je vervolgens opnieuw inschrijft en je contact opneemt met Woningnet kan je oude inschrijfduur worden “teruggezet”.

KAMERS (ONZELFSTANDIGE EENHEDEN)    

Kamers worden rechtstreeks door de corporaties toegewezen, en dus niet via WoningNet. Kamers aan de Dichterhof worden door Ymere rechtstreeks toegewezen. Goede Stede probeert leegkomende kamers in eerste instantie via coöptatie te verhuren. Dit betekent dat de huidige huurder van een kamer een nieuwe bewoner mag voordragen. Als dit geen nieuwe huurder oplevert, wordt de kamers alsnog aan andere studenten aangeboden. Belangstellenden schrijven zich ook rechtstreeks in bij GoedeStede voor een kamer. 

Soms geeft een woningcorporatie de voorkeur aan een vrouwelijke of mannelijke kandidaat voor een kamer. Op dit moment is de wachttijd voor een kamer beperkt. Het is wel van belang dat je je op tijd inschrijft.

Neem voor verdere informatie over de beschikbaarheid van kamers, de gang van zaken rond de toewijzing van de kamers, etc. contact op met (één van) de drie Almeerse corporaties: www.ymere.nlwww.goedestede.nl of www.de-alliantie.nl.

HUREN MET KORTING

Wil jij goedkoop huren binnen Almere? Academie van de Stad biedt jou een hele leuke kans! Je krijgt namelijk korting in ruil voor een rol als studentcoördinator. Dit houdt het volgende in:

Binnen een team van maatschappelijk georiënteerde studenten verbind je je voor 1,5 jaar aan een buurt in Almere. Je werkt in kleinere teams samen aan inspirerende en leerzame projecten die erop gericht zijn om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. In ruil voor je inzet biedt de woningcorporatie jou een woning in de buurt met een flinke huurkorting. Je werkt 8 tot 10 uur per week met grote zelfstandigheid en onder begeleiding van de Academie van de Stad aan de projecten in de wijk. Jouw enthousiasme en doorzettingsvermogen om de projecten op te zetten en uit te voeren zijn hierin van groot belang.

Meer informatie vind je hier.

Facebookpagina’s

Er zijn een aantal Facebookpagina’s waar particulieren kamers met foto’s, de eisen en de huurprijs direct aan kunnen bieden. Tevens is het ook mogelijk om oproepen te doen van mensen wie zelf op zoek zijn naar een kamer.